Solstrålens vitamin


Nu är det inte långt kvar till vår och tänk vilket fantastiskt organ huden då är: D-vitamin bildas i huden efter ett par minuter i solen. 15 - 30 min om dagen täcker dagsbehovet under sommarhalvåret. Under sommarhalvåret får du i dig så mycket D-vitamin som du behöver. Försök att så ofta som möjligt gå ut i solen på lunchen under tidig vår och höst.

Vintertid kan inte kroppen producera D-vitamin. Tänk då på att äta kost som är rik på D-vítamin och kanske tom ta kosttillskott eller vad sägs som en vintersemester till solen? Brist kan bla ge: depression (vinterdepression), dålig aptit, benskörhet, led- och muskelvärk samt hudsjukdomar som psoriasis.


Bra för: Skelettbildningen, nervsystemet, reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och motverkar karies. Bra för hud och hår och motverkar hjärt-kärlsjukdomar. Förbättrar även upptaget av mineraler. D-vitamin anses även vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium. Även bakteriedödande och bra för immunförsvaret, motverkar förkylning, influensa, trötthet och depression.Finns i fet fisk, ägg, mjölkprodukter, kokosfett och berikade margariner. Lättmjölken är även berikad med D-vitamin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0