Antioxidanter vs Fria radikaler


Antioxidanter och Fria radikaler är omskrivna termer inom skönhet och hälsa. Många undrar vad det egentligen har för betydelse? Här kommer en förklaring som förhoppningsvis ska göra det hela lättare att förstå:

Antioxidanter: Ämnen med en kemisk struktur som kan skydda huden från fria radikaler. Frukter och bär är livsmedel rika på antioxidanter såsom E- och C-vitamin. Antioxidanter tillsätts främst via kosten, men även via hudkrämer. Hur mycket som kan förebyggas genom insmörjning med antioxidanter är dock inte fastställt.


Fria radikaler:
När syret omsätts i kroppen bildas bland annat skadliga molekyler som kallas fria radikaler. En fri radikal blir instabil när syret i luften träffar huden. Det innebär att molekylen tappar en elektron som den då försöker ta ifrån huden istället. Vanligtvis tar den från kollagenet eller från antioxidanter som ligger i huden. Fria radikaler misstänks kunna åstadkomma cellskador och även kunna bidra till åldrandet. Mängden fria radikaler kan även öka när kroppen utsätts för rökning, stress, till exempel vid sjukdom och hårt fysiskt arbete. Det enda sättet att infånga radikalerna och oskadliggöra dem sägs vara med antioxidanter!Ät frukt och grönt som innehåller mycket antioxidanter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0